in

Miks suhkru liigne tarbimine pole meile kasulik?

Pole kahtlustki, et paljud meist on suured magusaarmastajad. Erinevates maiustustes leidub rohkelt suhkrut, mille liigne tarbimine ei ole meile kasulik. Valge suhkur, mida ostame supermarketitest isiklikuks tarbimiseks ning mida kasutatakse massiliselt toiduainetetööstuses, on tegelikkuses tugevalt sõltuvust tekitav mürkaine. See on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi selline aine inimesele tarbimiseks. Loe põhjuseid, miks võiksid suhkru tarbimist vähendada.

Suhkur ei mõju meie välimusele hästi

See kindlasti üks motiveerivamaid põhjuseid, miks võiksid suhkru kogust enda menüüs vähendada. Nimelt suhkur põhjustab rakkude kokku tõmbumist, surma ning põletikku. Nahale võib tekkida akne ja vistrikud. Lisaks vähendab suhkrutarbimine kollageeni hulka ja just kollageen hoiab meie nahka nõtkena. Hoia eemale valgest suhkrust, kommidest ja rämpstoidust.

Kaaluprobleemid

Kui oled otsustanud kaalu jälgima hakata, siis esimesena tuleks konrolli alla saada suhkru tarbimine. Nimelt rafineeritud suhkur takistab rasvapõletust ning pole ka mingi uudis, et suhkur on peamisi suhkruhaiguse põhjustajaid. Kahjuks on väga raske tarbida toitu, kus ei leiduks suhkrut, sest seda on igal pool! Suhkrut võib leida varjunimede alt, nagu high fructose corn syrup (maisisuhkur), fructose (konsentreeritud puuviljasuhkur) dextrose, sucrose (sahharoos), lactose (piimasuhkur).

Tühjad kalorid

Suhkrus puuduvad toitained ning seega sööd tühju kaloreid. Kuid sellel on üks eesmärk – anda meile energiat. Suhkur lihtsalt treenib su aju tahtma rohkem toitu. Eelista pigem tervislikemaid magustajaid.

Halb tuju

Suhkruseid tooteid süües muutume me õnnelikuks, kuid tunni-kahe pärast oleme tusased. Suhkur ei mõju meie veresuhkrule hästi ning paneb selle kõikuma. Mõistlikum on eelistada magusaid puu- ja juurvilju, et suhkruisu vähendada.

Suhkur – kemikaal

Rafineeritud valge suhkur on keemiliselt koostiselt sahharoos, mida toodetakse roosuhkrust ja suhkrupeedist. Tootmisprotsess on pikk, esmalt kuumutatakse toorainet kriidipiimas,

vitamiinid hävitatakse, tume värvus kõrvaldatakse väävelhappega jne. Tulemuseks on “surnud” mass. Suhkrut võrreldakse ka kokaiiniga, kuna mõlemad on tõeliselt sõltuvust tekitavad. Ka tootmine on neil kahel ainel üsna sarnane.

Kõrge kolesterool

Suhkur kahjustab ka kolesterooli taset. Kuidas? Suhkur tõstab triglütseriidi taset, kui näiteks juurviljad, kasulikud proteiinid ja kasulikud rasvad seda taset just alandavad.

Ainevahetus rikutakse

Suhkrut tarbides juhtub veidraid asju. Kuigi see annab meile näiliku energia, aeglustab see meie ainevahetust põhjustades kaalutõusu, suhkruhaigust, südamehaigusi jne. Kui me sööme toitu, mida meie keha ei saa kasutada toitainetena, ladestub see rasvadena.

Keegi ei taha ju suhkrust päriselt loobuda. Mida kasutada alternatiividena?

Looduslikud suhkrud

Looduslik pruun suhkur on toodetud suhkruroo esimese kristallisatsiooni käigus. Sõltuvalt töötlemise tasemest, sisaldab pruun suhkur kuni 70% valget suhkrut. Tuntuimad pruuni suhkru tüübid on nt Turbinado, Muscovado või Demerara.

Tervislikud alternatiivid

Naturaalne Panela (Brasiilias rapadura) suhkur on päikesekuivatatud täisroosuhkur, kus on 5 korda rohkem mineraalaineid kui tavalises pruunis suhkrus.

Turul saadavatest looduslikest rafineerimata suhkrutest on hea ka kookosõiesuhkur, mis on eriti sobilik kasutamiseks diabeetikutele.

Muuseumiöö pakub üheks õhtuks kultuurset meelelahutust üle Eesti

Kes on „Kuurordielevant“ ?