in

7 veidrat koostisainet igapäevastes toitudes

Kas oled mõelnud, millest sinu igapäevane toit koosneb? Me ei mõtle selle all lugematul hulgal toiduvärve ega säilitusaineid, vaid midagi muud. Uuri pisut toiduainete pakendeid – kas leiad mõningaid üllatavaid ja ootamatuid koostisosi?

Kas teadsid, et paljudes toiduainetes kasutatakse tselluloosi ehk puitu? Seda kasutatakse paksendajana töödeldud toitudes, et lisada tihedust ning tekstuuri. Sageli lisatakse tselluloosi jahu ja õli asemel, kuna see on odavam. Kuid milline on töödeldud toit, sa küsid? Näiteks suhkrused hommikusöögihelbed, pakendatud koogid, külmutatud kalapulgad, pakendatud suure kalorisisaldusega krõpsud, kommid jne.

Me kõik teame, et suhkurt leidub maiustustes ning karastusjookides. Kuid mitte ainult. Nimelt on paljud ettevõtted suurendanud suhkru kogust töödeldud toitudes, et muuta neid veelgi maitsvamaks ning sõltuvust tekitavamaks. Tänu sellele loodetakse suurendada ka müüki. Erilist tähelepanu pööra just kastmete ning külmutatud toidu pakendite uurimisele!

Meie toit ei sisalda küll pliid, kui siiski jõuab see meie organismi. Plii on inimorganismile aga äärmiselt ohtlik. Kahjuks leidub seda paljudes huulepulkades – kas oled kuulnud, et naised söövad oma eluaja jooksul keskmiselt 4 kg huulepulka? Poolte huulepulki tootvate ettevõtete toodang sisaldab kemikaale, mis võib viia vähi tekkeni. Huulepulk liigub toitu kandudes kiirelt vereringesse.

Mõningates toitudes leidub ka näriliste karvu, nahka ning putukaid. Näiteks võib tsitruliste mahlas leiduda 250 ml kohta üks tõuk ning 100 g šokolaadi kohta ühe terve närilise karvad. Peaaegu võimatu on tarbida toitu, milles neid tülgastust tekitavaid koostisosi ei leiduks. Kui leiad pakendilt koostisaine nagu košenill, karmiin, želatiin jne, siis tead, et tegemist on putukate, karvade või nahaga.

PDMS (polüdimetüülsiloksaan) on kemikaal, mida lisatakse kiir- ning valmistoitu. Sama koostisainet leidub ka näiteks rinnaimplantaatides, keemilise puhastuse tarvetes ja paljudes teistes toodetes, mida sa ei tohiks süüa.

Kas sa oled mõelnud, kuidas karastusjoogid nii kihisevad on? Kahjulik fosforhape – just see koostisosa muudab mullijoogid kihisevaks ja lisab neile meeldiva maitse. Pööra tähelepanu ka gaseeritud vee pakenditele. Piisab vaid kahest fosforhapet sisaldavast joogist nädalas, et kaltsiumi hulka oma luustikus vähendada. Lisaks on see ka hammastele väga halb.

 

ERKI 2011. Haute–sport–couture. Foto: Artur Sadovski

Kes pääsesid ERKI Moeshow 2013 lavalaudadele?

Põnev läätsemaailm väärib avastamist